Beneficiile cetățeniei digitale: din școală în comunitate

Cetățenia digitală reprezintă un concept esențial în educația contemporană, având un impact semnificativ asupra dezvoltării elevilor și a comunității în ansamblu. Școala este nevoie să țină pasul cu nevoile elevilor și, în ansamblu, cu ale comunității, tocmai de aceea este nevoie să devină o Școala Democratică, Inovativă și Digitală, pentru a contribui la formarea unor cetățeni activi și responsabili, capabili să navigheze cu succes în mediul digital și să contribuie la dezvoltare comunitatea lor. Beneficiile acestor școli se manifestă într-o varietate de moduri, atât în interiorul școlii, cât și în comunitatea mai largă, iar principalii piloni sunt elevii, profesorii și părinții. Beneficiile pe care le aduce cetățenia digitală sunt următoare: colaborare și deschidere în interiorul școlilor, pregătire elevilor pentru viață, participare și feedback continuu și competențe digitale.

Colaborarea și deschiderea din școli ajută elevul să-și valorifice potențialul. Unul dintre principalele avantaje ale cetățeniei digitale promovate în școli este stimularea colaborării și deschiderii. Codruța Cosma, director la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Baia Mare, explică: „Școala noastră promovează colaborarea și deschiderea, încurajând fiecare elev să-și valorifice resursele pentru a crea produse inovative și de calitate, pe care să le împărtășească cu ceilalți. Respectul reciproc și învățarea continuă sunt fundamentale într-o astfel de comunitate transparentă, în care elevii, profesorii și părinții interacționează în mod constructiv.”

Pregătire elevilor pentru viață începe în școală. Elevii vor fi mult mai pregătiți pentru provocările reale ale vieții, dacă au învățat într-o Școală Democratică, Inovativă și Digitală, mai exact, pentru că aceștia au fost încurajați să fie activi și implicați în comunitate. Loredana Zbînca, profesoară de discipline socio-umane Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița subliniază importanța acestui aspect: „O Școala Democratică, Inovativă și Digitală trebuie să formeze elevi ancorează în realitate, responsabili și dornici să se implice în problemele comunității.”

Participarea și feedback-ul continuu pot să-i dea elevului imaginea reală despre posibilitățile sale și să se implice în comunitate pentru a aduce schimbarea. Marius Cimpoaie, director la Școala Gimnazială Nr. 27 din Timișoara, adaugă: „O Școala Democratică, Inovativă și Digitală este una cu guvernare democratică și participativă, unde elevii, profesorii și părinții sunt consultați în mod regulat în deciziile școlii prin consiliile școlare. Elevii au oportunitatea de a se implica în proiecte comunitare și de a propune și implementa proiecte locale. Feedback-ul continuu susține procesul de învățare adaptat nevoilor elevilor, profesorilor și întregii comunități.”

Să nu uităm de cât de importante sunt competențele digitale pentru a avea succes. Iar această caracteristică se referă și la elevi, dar și la profesori. Competențele digitale cresc rezultatele educaționale și pe cele profesionale. Așadar, integrarea competențelor digitale în procesul educațional este esențială pentru succesul unei școli democratice. Dan Sârbu, director al Liceului Energetic Câmpina, evidențiază: „O Școala Democratică, Inovativă și Digitală presupune ca profesorii să dețină și să aplice competențe digitale, menținând un echilibru optim între tehnologie și interacțiune umană pentru a maximiza rezultatele educaționale.”

Cetățenia digitală pregătește elevii să devină cetățeni activi, responsabili și implicați în comunitățile lor, fie ele online sau offline. Dezvoltarea acestor competențe începe din copilărie și se continuă pe parcursul vieții, în contexte educaționale formale și informale. Astfel, cetățenia digitală nu numai că îi pregătește pe tineri pentru provocările viitoare, dar îi și îndrumă să contribuie pozitiv la societate, respectând diversitatea și promovând valorile fundamentale ale unei comunități unite și progresive.

Share: